Петиция да бъде присъдено званието Герой на Украйна на оперния певец Василий Слипак, загинал в конфликтната зона в Донбас, се появи вчера на сайта на президента Петро Порошенко.

„Това е истински герой на Украйна, той можеше и сега да пее в Париж, но Украйна бе негова родина, за която даде живота си. В Украйна има всякакви герои, които са получавали това звание за това, че разпокъсаха страната, а днес се подвизават кой в Лондон, кой в Израел, а някои си живеят спокойно и в Украйна... Затова Василий Слипак е достоен за това звание,” се казва в петицията, чийто автор се представя като Генадий Вюников.

За смъртта на Слипак беше съобщено по-рано вчера. От движението Десен Сектор съобщиха, че певецът е отблъсквал с картечница атака на опълченци и е бил убит с изстрел от снайпер.

Слипак е работил в лвовската капела „Дударик”, а през 1997 г. става солист в Парижката опера. Оттогава живее във Франция. През събитията между 2013-1914, станали известни като Евромайдан, се завръща в Украйна и взема активно участие в протестите. След началото на въоръжения конфликт Слипак постъпил в така наречения Доброволчески украински корпус към Десен Сектор.