Турция не може да екстрадира Алпарслан Челик, предполагаемият убиец на пилота на бомбардировача Су-24. Това заяви адвокатът му Ташкън Кангал пред ТАСС. Свалянето на самолета през месец ноември 2015 година предизвика срив в двустранните отношения между Москва и Анкара. Няколко месеца Реджеп Ердоган топи ледовете, поднасяйки извинение на Владимир Путин.
„Той не е стрелял по руския пилот и не го е убил. Няма доказателство за това“, заяви адвокатът на Челик. По думите му за екстрадиция може да се говори, ако Турция получи 100% обективно доказателство за вината му – като видеозапис.

През миналата година Русия разкритикува отказа на турските правоохранителни органи да повдигнат обвинения срещу Алпарслан Челик.

По-рано прокуратурата в град Измир свали всички обвинения срещу Челик, заподозрян за убийството на катапултиралия пилот. Лидерът на туркмените бе арестуван в края на месец март от властите в Измир при спецакция.

След анализ на видеоматериали разследващите са решили да свалят обвиненията. Анонимен източник, близък до случая, заяви, че на кадрите Челик е казвал на своите сподвижници да не стрелят.

При първоначалния разпит Челик разкри, че е предупредил своите да не стрелят. Това е в пълен противовес с признанието през месец ноември, че именно той е стрелял по катапултиралия руски пилот.