Президентът на САЩ Доналд Тръмп е призовал да се започне разследване на действията на Украйна за подкрепа на кандидат-президента на Демократическата партия на Хилари Клинтън по време на предизборната кампания за вота, в резултат на който той застана начело на страната. „Опитите на Украйна да саботират кампанията на Тръмп „тихичко са работили в полза на подобряването на позициите на Клинтън”, и къде е разследването, главни прокуроре?”, написа той в Туитър.
Президентът също обвини главния прокурор Джеф Сешънс в това, че е заел „много слаба позиция относно престъпленията на Хилари Клинтън”. По думите на Тръмп, и. д. директор на ФБР Андрю Маккейб „е получил 700 000 долара от Хилари за жена си”.

По-рано Белият дом обвини Киев в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година. По думите на говорителя Сара Сандърс, Националният комитет на Демократическата партия „фактически е сътрудничил” с украинското посолство в опитите за намиране на компромати за съперниците. Всичко това е „добре документирано”, подчерта тя.

От посолството на Украйна отрекоха обвиненията и отбелязаха, че Киев не е заемал ничия страна по време на предизборната надпревара.

Превод и редакция: БЛИЦ