Далечните бомбардировачи Ту-95МС нанесоха удар с крилатите ракети Х-101 по обекти на ислямистката групировка „Ислямска държава” в района на град Ракка, който се смята за столицата на ислямистите в Сирия. Това съобщиха от руското министерство на отбраната. 
В хода на изпълнението на бойната задача ракетоносците са извършили полет над територията на Иран и Ирак. Ударът е бил нанесен по базови лагери и центрове за подготовка на терористи, както и по команден пункт на един от големите отряди на „Ислямска държава”.
 
От ведомството уточниха, че всичките цели на били унищожени. Изтребителите Су-30СМ и Су-35С, базирани в базата в Хмеймим, са съпровождали руските бомбардировачи във въздуха.
 
Това е първият път, в който Ту-95МС са задействани по време на операцията на Русия в Сирия, от ноември 2015 година насам.
 
Отбелязва се, че руските и американските военни са използвали днес каналите за връзка за предотвратяване на конфликтни ситуации във въздушното пространство на Сирия.
 
Експерти отбелязват, че днешният удар с адските ракети Х-101 може да предвещава началото на финалния щурм на Ракка – сирийската столица на ислямистите.

Х-101 е най-новата стратегическа крилата ракета клас "въздух-земя" и използва технологии за намаляване на радиолокационното прихващане. 

Кюрдските сили „Сирийски Демократически сили” планират да освободят Ракка в най-скоро време. Това съобщи тези дни агенция „Спътник”, позовавайки се на ръководителя на сирийската провинция Кобани, Анвар Муслим. „Провеждаме успешно настъпление, приближаваме се към Ракка, все по-близо сме до града... Изцяло ще го освободим в най-скоро време. Нашата цел е не само да освободим Ракка, а и цялата територия, контролирана от ИД”, каза той.

Превод и редакция: БЛИЦ