За първи път в историята голям град може да остане без вода през тази година. Кейптаун в Южна Африка се бори с недостиг на живителната течност, който е резултат от това, което Weather Channel нарича най-лошата суша в страната за 100 години.

Положението е толкова лошо, че представители на местните власти обявиха, че е възможно всички чешми в града да пресъхнат през април, съобщава T+L.

Необичайно сухите зими доведоха до извънредно ниски нива на язовирите в страната, което накара властите да определят Day Zero - денят, в който нивата на язовирите ще паднат под 13.5%, което ще наложи спиране на водоподаването.

Понастоящем датата е определена за 22 април. Това е седмица по-рано от предвижданията - 29 април, като настоящите нива на водоемите в града осигуряват само 19.7% от водата, която всъщност е използваема.

Въпреки предприемането на мерки, които включват намаляване на налягането на водата и забрана за използването й на открито или за миене на автомобили, жителите на Кейптаун все още използват около 78 млн. литра вода повече от определената цел.

Длъжностните лица продължават да призовават хората да предприемат действия за намаляване на общото потребление на вода, в опит да избегнат Day Zero.

Ако все пак се наложи той да бъде въведен, това би довело до образуване на опашки пред около 200 пункта в цялата страна и въвеждането на надзор от полицейски и военни служители.

Пътуващите в района също ще трябва да направят известни промени в потреблението на вода в своите хотели. Например, места за настаняване, като Hotel Verse, дават на гостите отстъпки, ако се въздържат от използването на лед в своите напитки, докато други, като Taj Cape Town, затварят част от спа центровете си, в опит да помогнат, според New York Times.

"Кейптаун би могъл да се превърне в първия голям град, който ще свърши водата и това може да се случи през следващите четири месеца", казва д-р Антъни Туртон, който преподава в Центъра за управление на околната среда в University of the Free State пред Times по повод настоящата криза.

Липсата на вода може да се превърне в реалност и на други места по света, като Световният фонд за дивата природа изчислява, че две трети от населението на планетата може да се изправи пред недостиг на вода до 2025 г.