Русия е започнала работа върху „умни” малки торпеда, които ще бъдат практически безшумни, не създават смущения, имитират движения на риби и се придвижват под водата със скорост 2-3 мили в час (3,7 – 5,5 км/час), пише Майкъл Пек в The National Interest. Масата на „костенурките” ще е около 30-40 кг, което е равно на революция.
Руският експерт по торпедата Шамил Алиев заявил, че „бойните костенурки” ще са способни да имитират поведението на рибите, лъжейки вражеските сензори, и ще се прокрадват съвършено незабелязано.
 
Засега проектът е все още в концептуална разработка и главният проблем в снабдяването на торпедото с изкуствен интелект. То само трябва да взема решения в условията на неопределеност, за да не му обръща никой внимание.
 
Бившият американски флотски офицер Брайън Кларк счита, че руските стелт-торпеда ще бъдат полезни при унищожаването на неподвижни цели като тръбопровод или подводен кабел.
 
Авторът на публикацията Майкъл Пек счита, че руснаците са подготвили изящен трик, какъвто нито една армия не е готова да посрещне. Обичайното голямо торпедо е много лесно да бъде неутрализирано, то е голяма цел. Когато обаче армада от стотици „бойни костенурки” плават към дадена цел, не се знае коя е реална, и коя е имитатор – тогава проблемът е от друго равнище по сложност.
 
Превод и редакция: БЛИЦ