Техеран смята, че решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за продължаване на режима на сваляне на санкциите срещу Ислямската република потвърждава силата на международното споразумение за ядрената програма на Иран. Това предаде телевизионният канал Al Mayadeen, като се позовава на заявление от Министерството на външните работи на Иран.

„Продължаването на режима на сваляне на санкциите е свидетелство за силата на съглашението по иранския въпрос“, се казва в заявлението на иранското външнополитическо ведомство. От Техеран отбелязаха, че решението на Вашингтон „доказва, че този договор е международен, а не американски“.

По-рано в петък, президентът на САЩ Доналд Тръмп прие решение да продължи режима на сваляне на санкциите по отношение на Иран, които бяха отменени в рамките на реализацията на споразумението от 2015 година за ядрената програма на Техеран, известно като Съвместен всеобхватен план за действие(СВПД). Но, както съобщи представител на американската администрация от висок ранг, това се прави за последен път. Според неговите думи, Вашингтон има намерение да работи със своите съюзници над внасянето на изменения в споразумението.