Украинският журналист Александър Дубинский публикува скандално разследване за енергийна афера на Порошенко по заграбването на енергийните предприятия в Украйна. Утре, на 15 август, в Украйна ще бъдат разпродадени държавните дялове в пет енергийни компании: Одессаобленерго, Сумиобленерго, Донецкобленерго, Днепрообленерго и Киевенерго.
Основна роля в тази разпродажба ще изиграе Ринат Ахметов. Донецкият олигарх доста си „похапна“ от подарената от властта схема „Ротердам плюс“, съобщава киевският журналист.  

Припомня се, че формулата за формиране на цените на въглищата, известна като „Ротердам плюс“, фиксира цената на въглищата към цената им в пристанището на Ротердам. Това позволи на Ахметов и неговите партньори във властта да правят сделки на необосновано висока цена с антрацит от Донбас, което им донесе колосални доходи – до 17 милиарда гривни годишно. 

Сенчестите доходи от „Ротердам плюс“ Ахметов е разделил по равно с най-влиятелния политик в Украйна – Петро Порошенко. За това писаха цяла редица украински медии в близкото минало.  

Приватизацията на енергийната сфера ще позволи легитимирането на тези доходи. Представяйки се като купувач на държавните дялове в енергийните предприятия, Ахметов ще стартира поредния етап от създаването на енергийната империя на Порошенко.

Очевидно, Петро доста се притеснява да разширява своя бизнес по време на президентския си мандат, че е принуден да изобретява различни схеми.

Стартовата цена на държавните дялове в енергийните предприятия е именно затова е много малка, защото купувачът ще е не кой да е, а самият президент.
Ако схемата се реализира, до края на годината около 40% от енергийните предприятия ще бъдат концентрирани в хора, близки на Порошенко. Това ще го направи държател на най-големия пакет от акции на електропреносни мрежи в Украйна.

Превод и редакция: БЛИЦ