Международният Парижки авиосалон в Льо Бурже стартира днес. Изложението ще продължи до 25 юни. Това е най-голямото авиоизложение в света. В салона ще участват над 2300 експоната от 47 страни. Вдигнати са 27 национални павилиона. В летателната програма ще участват 36 образци на техника от седем страни.
Организаторите очакват, че изложението ще бъде посетено от над 350 000 души. 

Най-очакваната част от програмата са полетите на световните аерокосмически лидери  - Airbus и Boeing. Френският производител ще вдигне във въздуха средномагистралния самолет от ново поколение А321 Neo и най-новият представител на далечномагистралното семейство на А350 – лайнерът А350-1000. И двата самолета все още не се доставят на компаниите.
 
Boeing на свой ред ще покаже своя най-нов средномагистрален лайнер В737 Мах 9. Очаква се зрителите да видят и най-големия самолет в света - двупалубния А380. 
 
Boeing и Airbus също ще представят в статичната и летателна програма военни самолети и хеликоптери.
 
Авиошоуто се очаква да бъде посетено от делегации от над 50 страни. Руската страна ще представи на изложението машини като многофункционалния изтребител МиГ-29М/М2, многоцелевия изтребител Су-35 и учебно-бойния самолет Як-130. Ще бъдат показани и ударните хеликоптери Ка-52 и Ми-28НЭ, а също и многофункционалните машини машини Ка-226Т и Ми-26Т2.
 
Основната атракция по време на шоуто е на компанията Lockheed Martin. Тя ще покаже своя най-нов изтребител F-35A Lightning II Joint Strike Fighter (JSF). Американците доставиха във Франция два F-35A, макар и организаторите да не са анонирали показа им и демонстративните полети на тези машини.

Превод и редакция: БЛИЦ