Въпросът за присъединяването на Република Македония към НАТО може да бъде решен до 3-4 месеци.
Това е съобщил европейски дипломат пред РИА "Новости". "Има рязко ускоряване на преговорите. До 3-4 месеци планираме да ги приключим, а това означава на есен", казва дипломатът пред агенцията, цитирана от БГНЕС.

Същият дипломат и преди е твърдял, че Македония може да се присъедини към Северноатлантическия пакт до пролетта на 2018 година и че, властите в Скопие са готови да променят името си. Според дипломата ускоряването на преговорите за членството на Република Македония се извършва по инициатива на САЩ.

Припомняме, че днес в Брюксел се проведе среща между гръцкия министър на външните работи Никос Кодзияс и международният посредник за спора за името на Република Македония Матю Нимитц. Имах много интересна и сериозна среща с Матю Нимиц, който неотдавна бе на посещение в Скопие. Той ме информира за политическия климат там. Това заяви гръцкият Кодзияс след разговорите си международния посредник.

"Договорихме се да поддържаме контакт и да търсим начини за започването на процес, при който да бъде намерено решение“, каза ръководителят на гръцката дипломация, който е информирал посредника за позицията на Атина и разговорите, които гръцките власти са имали с "новото правителство на своя северен съсед /Република Македония, бел.ред./“. На журналистически въпрос дали Гърция има индикации за добра воля от страна на македонското правителство, Кодзияс отговори: „Имаме комуникация“.