На изложение във Виена бяха представени медии от и за мигранти. Сред тях беше и списанието “Българите в Австрия”, съобщава в кореспонденция от австрийската столица радио Дойче веле. Австрия е с население около 8 милиона души. Близо 1,4 милиона от тях са мигранти със своя специфична култура и интереси. Те имат и собствени медии – вестници, списания, радиостанции и дори – телевизионни предавания. Над 20 подобни медии се представиха за пръв път пред по-широка публика в рамките на специално двудневно изложение е в австрийската столица.
“Съкращението на името на изложението е „Medien. Messe. Migration“, което на български ще рече: “Медии. Изложение. Миграция.” То дава възможност на чуждите медии в Австрия да се представят пред австрийската общност и пред собствената публика, като дава възможност на австрийците да научат за чуждестранните медии, а на самите мигранти да се свържат помежду си, както и с други фирми”, обяснява Татяна Рибарска, директор по маркетинга на списанието “Българите в Австрия”, което излиза вече от близо две години.
Основната цел на изложението беше да представи медиите, маркетинговите и пиар агенции на различни етнически и мигранстски групи в Австрия. То беше и място за контакти с австрийски медии, институции и организации, които работят в областта на диалога между културите.
Въпреки силната конкуренция на медийното изложение във Виена, списанието “Българите в Австрия” е успяло да привлече вниманието и на много австрийски читатели, разказва Татяна Рибарска.
Тя е много доволна от първото най-голямо представяне на изданието: “Имахме възможност да се запознаем с доста други колеги в бранша, представляващи други медии на други националности, а също така и с различни големи фирми, които имат интерес към чужденците тук.”
Списание е сред малкото на това изложение, което е двуезично. Повечето от сръбските и турските са на техните езици, което възпрепятства немскоговорящите да го четат. Докато, ние, представяйки го, казваме на хората: “Можете да го прочетете, защото го пише и на немски.” Те са много доволни и любопитни да узнаят нещо повече за България и българите, които живеят тук, разказва Рибарова.”
Първият брой на списанието “Българите в Австрия” излезе от печат в края на 2006 година. За близо две години от съществуването си, то вече е успяло да привлече над 1 000 абонати - главно българи, живеещи в Австрия. /БЛИЦ