Заложническата драма с похитеното дете, държала в напрежение целия свят почти седмица, приключи благополучно. Петгодишногто момче-аутист, което бе държано в плен от откачен ветеран от Виетнам в импровизиран бункер, е освободено. Полицията в щата Алабама проведе операция за освобождаването на малкия заложник. Иън не е пострадал по време на действията на полицаите. По думите на представител на местните власти, в момента детето е в безопасност.
Подробности около операцията засега не се съобщават. Само е известно, че похитителят – 65-годишният ветеран Джим Лий Дайкс е мъртъв, съобщава агенция Ройтерс. Не е известно, дали той е бил убит или се е самоубил. Репортерите единствено съобщават, че при освобождаването на момчето полицаите са използвали шокови гранати. Информация за стрелба не се съобщава. По думите на местни жители, от неговия бункер се чул взрив, след което на мястото пристигнали противопожарни автомобили и автомобили за медицинска помощ.

Драмата започна на 29 януари. Тогава неизвестен мъж простреля шофьор на училищен автобус и взе дете за заложник недалеч от градчето Мидленд сити в американския щат Алабама. По думите на очевидци нападението е станало в 15.30 часа местно време. Мъжът е влязъл в училищния автобус и е поскал от шофьора да му даде две от децата, пътуващи с автобуса от училище в Мидленд сити. След като е получил отказ, той е стрелял по шофьора, след което е похитил 6-годишно момче и се е укрил с него в импровизиран бункер, разположен на територията на дома му.

Впоследствие стана известно, че похитителят е Джими Лий Дайкс, на 65 години, бивш шофьор на камион. Стана ясно, че той е параноичен сървайвалист с антиамерикански убеждения. /БЛИЦ