Главният преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние планира да започне преговорите за излизането на страната от Съюза на 19 юни – 11 дни след парламентарните избори на Острова, съобщи The Guardian. ЕС настоява за разделяне на преговорите на четири цикъла по една тема на седмица, като на всеки кръг ще бъде обсъден по един ключов въпрос.

През първата седмица ще се дискутира темата за политическата подготовка за излизане на страната от Съюза. През втората – документите свързани с Brexit. През третата седмица ще има преговори в Брюксел между Барние и Дейвид Дейвидсън, министър по въпросите на Brexit. Четвъртата седмица главният преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от ЕС ще представи доклад за съвместната работа пред ЕС и Европарламента.

На 17 май Барние заяви, че в процеса на преговори Брюксел възнамерява да изгради „ново партньорство” и още отсега може да бъдат очертани границите на този формат отношения. По думите му те ще включват споразумения, касаещи свободната търговия, договори в сферата на висшето образование и изследванията, партньорство в областта на сигурността и отбраната.