Скандалната украинска депутатка Надежда Савченко вероятно е избягала в Русия. Това заяви заместник-председателя на партията „Народен фронт“ Андрей Тетрук, цитиран от руски и украински медии.
„Като гражданин, а не като член на партия, потвърждавам, че Надежда Савченко се намира не в Страсбург, а на територията на страната-агресор. Владимир Арьов – вицепрезидент на ПАСЕ, потвърди, че тя не е част от делегацията на Украйна“, заяви той.
 
Наскоро стана ясно, че Службата за безопасност на Украйна е призовала Савченко на разпит по делото на Владимир Рубан – ръководител на Центъра за освобождение на пленници „Офицерски корпус“, който е заподозрян за подготовка на терористичен акт. В същия ден Савченко е напуснала територията на Украйна.
 
По данни на нейния прес секретар Татяна Проточенско, Савченко е на работна среща в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), заедно с украинска делегация. Там тя имала планирани срещи с европейски депутати. Не била получавала никакви призовки.
 
Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви на свой ред, че Савченко е заминала на международната конференция, но не била част от украинската делегация, макар че имала това право.
 
„Искам да се обърна към Савченко: Ако наистина е такава мъжествена и честна, както постоянно говори в ефир, утре тя е длъжна да се яви в Службата за безопасност на Украйна“, призова той.
 
През март 2016 година Савченко беше осъдена в Русия на 22 години затвор за съучастие в убийството на руски журналисти. След два месеца тя беше помилвана и върната в Украйна, където стана депутат от Върховната Рада.

Превод и редакция: БЛИЦ