На германския Олимп се задава нов скандал. Още не е отшумяло ехото на резила около бившия министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, а ето, че още един министър от кабинета на Меркел, проф.д-р Анете Шабан, застана на прицела на обвиненията в германските медии, че е преписвачка.

Анете Шаван завежда най-интелектуалния ресор сред германските министри: отговаря за всички степени и видове на училищното образование, на висшето образование както и за науката.

„Анонимен източник в интернет изненадващо посочи обаче, че тя е плагиатка”, съобщава online.de/politik.
В един интернет-блог са показани многобройните места от докторската дисертация на Анете Шаван, която тя защищава преди 32 години. От общо 300 страници 50 били дума по дума преписани от други автори. Казано по-деликатно, г-жа Шаван не винаги посочвала източниците на научния си труд...

В отговор на обвиненията учената германка призовала анонимния си обвинител да се разкрие и тогава тя щяла да си поговори с него (или нея).

Дисертационният й труд е озаглавен: "Личност и съвест” и изследва „Предпоставките, необходимостта и потребностите за изграждането на личността и нейната съвест”...

През 1980 г в Дюселдорфския университет Шаван успешно защищава дисертационната си тема и й присъждат научното звание «доктор на философските науки». Титла, оятозначително улеснява политическата й кариера.

От 2005 г. насам Анете Шаван заема поста министър на образованието и е зам.председателка на ХДП. А преди това е била културен министър в провинция Баден-Вюртемберг.

От началото на зимния семестър 2009/2010 Шаван е и хонорован професор в свободния университет в Берлин и чете лекции по католическо богословие.

Промоционната комисия на философския факултет на университета в Дюселдорф съобщи днес, че след седмица ще започне да проучва дисертационния труд на своята министърка.

В US-интернет портала "wordpress.com", блогерите могат да казват каквото си щат, срещу когото си поискат, при това анонимно. Затова от проверката на дюселдорфския университет ще зависи политическата съдба на германската министърка на образованието и науката./БЛИЦ