Ливанската телевизия „Ал Маядин”, обикновено свързвана с „Хизбула”, съобщи, че на 10 февруари, събота, сирийската ПВО активирала против израелските ударни самолети ЗРК С-200 съветско производство, атакуващи военната база Тияс (Т4) в източната част на провинция Хомс. Според телевизията, са изстреляни 10 ракети. Фрагменти от сваления F-16 паднали в Йордания. Пилотите се катапултнирали, един е в тежко състояние.
Според телевизията, израелската авиация не била готова за сирийското противодействие и не предприела ответни мерки за противодействие. В противен случай системата за насочване на С-200 не би сработила, ако израелските самолети бяха атакували от пределно малка височина, твърди 9-и канал на израелската телевизия.
 
Както твърди сайтът „Вайнет”, сирийските ракети С-200 долетели до центъра на Израел, там видели техните „реактивните опашки” в ранното утро.
 
В Иран считат, че „Израел получил сериозно предупреждение за последствията от своята агресия”. В отговор на обстрела израелските ВВС извършили истинска атака по всички правила на авиационната тактика, като разбили над 10 военни обекта (ирански и сирийски) в предградията на Дамаск и из страната.
 
Този път са унищожени няколко батареи за ПВО, оръжеен склад, диспечерска кула на военно летище и други обекти. В резултат на израелските атаки е изведена от строя голяма част от сирийските системи за ПВО и ПРО.
 
БЛИЦ има своя апокрифна версия за станалите събития. Според нея Тел Авив преднамерено уведомил Москва за нападението над авиобаза Тияс, като е знаел, че то ще достигне до сирийците, които ще посрещнат „гостите” и ще дадат повод за второто нападение през деня. То пък е толкова масирано, че се нуждае от многодневна подготовка, не може да е спонтанно. Фактите сами се „навързват”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ