Сирия е на прага на гражданска война в нов формат – араби против кюрди. Още вчера, 11 септември, например в riafan.ru се появиха съобщения за ексцесии по пътя на настъпващите кюрдски Отряди за народна самоотбрана (YPG) и Сирийските демократични сили (SDF), действащи под командването на САЩ от север към Дейр ез-Зор.
Много новинарски канали в социалните мрежи днес съобщават, че настъплението на SDF и YPG е съпроводено от многобройни жертви сред мирното арабско население. Например военен източник в Twitter (@jacksanders1965) съобщи, че кюрдските отряди унищожават селата с араби-сунити и по същество провеждат етнически прочиствания. Предлогът е, че това са сунити и следователно подкрепят ИД.
 
Известно е, че кюрдите имат напрегнати отношения с арабското население, което не ги поддържа. Тия зверства обаче могат да доведат до разкол вътре в проамериканската коалиция, защото арабите от SDF няма да се съгласят с избиването на техните сънародници.
 
Въпрос на най-близко бъдеще е на левия бряг на Ефрат да се срещнат сирийски войски с кюрдските отряди и срещата никак няма да е миролюбива. Необходимо е сирийската правителствена пропаганда съвсем малко да вдигне градуса на страстите и войниците на Асад ще се хвърлят в бой с кюрдите дори с по-голямо ожесточение, отколко срещу чужденците от ИД. Намесата на САЩ едва ли ще помогне, защото тя ще е в услуга на кюрдите.
 
Проблемът е кога сирийската армия ще дебаркира с основните си сили зад Ефрат. Това може да стане едва след превземане на основните огнища на съпротива на терористите в Дейр ез-Зор.
 
Редакция БЛИЦ