Главният прокурор на Швеция Мариан Ню реши да прекрати 7-годишния казус по обвиненията в изнасилване срещу Джулиан Асанж, съобщава „Гардиън“. По думите на Ню причината за това е липсата на съдействие от страна на Еквадор.

Основателят на Уикилийкс, заплашен от екстрадация в Швеция заради обвиненията, се укрива в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. Сега след края на разследването той условно може да напусне пределите на посолството.

В такъв случай обаче английските власти ще задържат Асанж, защото има друго издадено съдебно постановление по негов адрес за по-дребно нарушение, коментира „Гардиън“. Също така решението на шведския прокурор трябва да бъде одобрено от английския съд.

По тази причина Асанж, представляван от адвокатите си, отказва да напусне еквадорското посолство от опасения за възможна екстрадация в САЩ, където ще бъде съден за изтичането на хиляди секретни и дипломатически документи в интернет.

В тази връзка американският министър на правосъдието Джеф Сешънс е изразил мнение, че арестуването на Асанж е „приоритет“. Официално в САЩ все още не са повдигнати обвинения, но се предполага, че те са в процес на изготвяне.