След редица бурни дебати и свирепа опозиция от страна на Демократическата партия Сенатът на САЩ утвърди сенатора Джеф Сешънс за министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ. Дългата битка около кандидатурата му завърши със следния вот: 52 гласа "за" срещу 47 "против". Това съотношение почти съответства на разделението на партиите в горната камата на Конгреса, предаде Райтерс.
Демократите твърдяха, че Сешънс, един от най-консервативните сенатори, е твърде приближен на президента Доналд Тръмп и хайдлайнер по въпроса за имигрантите, че няма да защитава правата на малцинствата и на гейовете, както и правото на жените на аборт. Противниците на назначението му се опасяват, че нелегалните имигранти, живеещи от дълги години в страната, няма да могат да получат справедливо съдебно разглеждане на случаите им и може да бъдат депортирани по бърза процедура.

По време на дебатите се стигна до фрапантен случай. С процедурна хватка лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл прекъсна изказването на сенаторката демократка Елизабет Уорън, която се опита да прочете в залата писмо от вдовицата на лидера на движението за граждански права Мартин Лутър Кинг, написано още през 1986 г., което не е било приложено към досието на Сешънс, предложено за обсъждане в Сената. В писмото се говори за расистките изказвания на Сешънс, заради които още тогава е било отхвърлено неговото назначаване за федерален прокурор.

След като й бе попречено да говори в залата, сенаторката Уорън, която е смятана за перспективен кандидат на демократите за следващите президентски избори, продължи да чете писмото на Корета Кинг в кулоарите на Сената. Това бе предавано пряко във Фейсбук, където Уорън събра милиони зрители и горещо одобрение. Мнозина анализатори отбелязаха, че така неволно републиканците са я превърнали в политик от национален мащаб и нещо като легендарна фигура на демократите, които в момента имат силна нужда от обединителна фигура.

Сешънс е привърженик на съкращаването на данъците и държавните разходи, заради което си спечели прозвището "бюджетен ястреб". Той беше и яростен критик на външната политика на предишния президент Барак Обама.

Очаква се в най-близко време да бъде обявено кога той ще положи клетва. Администрацията ще бърза той да заеме поста си, защото положението в министерството на правосъдието е екстрено, след като Тръмп безцеремонно уволни и.д. министърката Сали Йейтс, която изрази съмнение в законността на неговия указ, въвеждащ забрана за имиграция от няколко мюсюлмански страни.