Появи се новина, че специалният прокурор Робърт Мюлер събира така нареченото голямо жури в рамките на разследването на делото за предполагаемото сътрудничество на изборния щаб на Тръмп с Русия. Това предизвика бурен възторг в кръга, за който поражението на Хилъри Клинтън стана екзистенциална катастрофа.
Така пред тези демократи се разкри перспективата за последващ импийчмънт на Тръмп и превеждане на американската външна политика в по-агресивен режим, предполагащ, например, военна интервенция в Сирия, за която мечтаеха „ястребите” при Обама, но от която се отказа Тръмп. Ако този сценарий бъде реализиран, то сегашните отношения между Русия и САЩ ще изглеждат като недостижим златен век на приятелство и взаимно разбиране.
 
Взаимните санкции са нещо много по-добро от балансирането на границата на военното сблъскване. Най-вероятният сценарий за развитие на политическата криза в САЩ не е лесният импийчмънт на Тръмп, а запазване на статуквото или даже пълната парализа на американската политическа система, която ще доведе до пълна недееспособност на вашингтонската администрация, което ще отвори за Русия важни прозорци за геополитически възможности.
 
The Wall Street Journal и The New York Times твърдят, че сформирането на „голямо жури” сочи, че разследването на „връзките на Тръмп с Русия” излиза на „ново равнище” и че следващият негов етап ще бъде предявяване криминални обвинения на служители от изборния щаб на Доналд Тръмп.
 
Като цяло опонентите на американския президент се опитват да създадат впечатление, че вече са намерени някакви неоспорими доказателства за сговор на неговия щаб с руските спецслужби, обаче най-вероятното обяснение за активността на прокурора Мюлер говори, че той няма такива доказателства.
 
Независимо от всички усилия на американските медии и специални служби, голямата част от американците са против импийчмънта на президента. Според допитването на Morning Consult/POLITICO, 46% са „против” импийчмънта, 40% са „за”, а 14% не са се определили.
 
В такива условия провеждането на импийчмънт, при това без особени основания и доказателства за някакви престъпления, ще бъде много рисковано и може да доведе до масови протестни акции и дори да постави САЩ на границата на гражданска война.
 
В условията за възможно начало на процедурата по импийчмънт няма нито една причина да не бъде избран сценарий за взаимно политическо унищожение, а компромати за Клинтън, нейното семейство и нейните поддръжници има предостатъчно. На нея могат да й припомнят много неща – започвайки от личния сървър със секретни документи и завършвайки с педофилските скандали около нейни приближени.
 
За Русия максимално изгодният сценарий е възможно най-пълното взаимно политическо унищожаване на всички страни в американския политически конфликт. Увлекателната вътрешновидова борба ще отвлече американската политическа върхушка от важни въпроси на международния дневен ред а парализата на политическата система изобщо ще направи невъзможна адекватната американска работа на европейското, сирийското и украинското направление.
 
Поради спецификата на американската система в условията на остър вътрешнополитически конфликт дори техническия въпрос за законодателно повишаване на тавана на американския държавен дълг може да стане нетривиална задача, да не говорим за по-сложни действия.
 
Американската политическа криза и дори опитът за прокарване на импийчмънта на Тръмп за Русия е преди всичко голям прозорец от възможности, през който трябва да се измъкне всичко, което е възможно. А ако се удаде да се добавят дърва във вътрешнополитическия американски пожар, това за Москва ще е най-добре.
 
Редакция БЛИЦ