Международен екип от изследователи публикува подробен анализ на състоянието на ядрения полигон на КНДР, където бяха извършени последните ядрени изпитания. Става дума за планината Мантапсан в североизточната част на страната, където на 3 септември 2017 г. Северна Корея беше изпитан мощен термоядрен заряд.
 
В този ден задграничните сеизмични станции отбелязаха подземни колебания с магнитуд 6,3. След 8,5 минути сензорите са отбелязали по-слабо сътресение с магнитуд 4,1.
 
Този вторичен трус насочва учените към предположение, че е образуван от голямо срутване в планината Мантапсан, под която бяха извършени 5 от всичките 6 ядрени изпитания.
 
Според експерти, ако това наистина е така, то срутването прави невъзможно по-нататъшното използване на полигона. „Синдромът на уморената планина” е известен в геофизиката феномен, наблюдаван в места с нееднократно провеждане на ядрени изпитания.
 
Предположенията на западните учени бяха подкрепени преди три седмици, когато Северна Корея обяви плановете за закриване на полигона под планината Мантапсан.
 
Преди две седмици китайски учени в статия в списание Geophysical Research letters посочиха първите свидетелства, че планината пропаднала при последните изпитания.
 
В статия в списание Science специалисти използваха резултати от два научни спътника – германския TerraSar-X и японския ALOS-2. Техните данни позволяват да се строи триизмерно изображение на повърхността на Земята.
 
В краен резултат учените доказаха, че след последния ядрен взрив цялата планина Мантапсан се изместила встрани с почти 4 м и пропаднала с 1,6 м.

Според вестник Wall Street Journal, новите данни налагат да се погледне на мирните инициативи на Ким Чен Ун. „Някои американски експерти оценяват закриването на полигона като значителна отстъпка от страна на КНДР, докато други считат, че той вече е станал неизползваем.
 
Превод и редакция: БЛИЦ