Феновете на киното в Саудитска Арабия скоро ще разполагат с модерни киносалони. Компанията Vue International обяви, че ще отвори 30 модерни кина в арабската страна в партньорство с местна развлекателна фирма. Първото кино ще започне профекции до края на тази година, предава CNN.

Обявлението е част от новата стратегия на Саудитска Арабия, целяща да намали влиянието на петрола върху икономиката на страната. Възможността за разширяване на бизнеса в резултат на отварянето на нов пазар веднага бе грабната от Vue International.

Така, след цели 35 години забрана на частните киносалони, саудитските граждани най-накрая ще могат да гледат филми на широк екран.

От компанията посочват, че ще отворят в страната „мултиплекс кина от световна класа“ през следващите 3 години. Обектите ще бъдат изградени на вече съществуващи локации, добавят от Vue.

За да реализира плановете си, компанията е подписала меморандум за разбирателство с местната Abdulmohsin Al Hokair Holding Group, която развива дейност в сферата на туризма и развлекателната индустрия. Двете фирми ще оформят консорциум, който ще изгради киносалоните.

AMC - една от конкурентните компании на Vue, обяви в края на миналата година, че е подписала меморандум за разбирателство със саудитския суверенен фонд с цел „проучване на търговските възможности за колаборация“.

AMC все още не са обявили детайли около плановете си за Саудитска Арабия.

С оглед новата икономическа стратегия на арабската страна, включваща мерки, като наемане на все повече жени на работа и развитие на туризма, отварянето на киносалони цели създаването на нови работни места и като цяло развлекателна индустрия.

Vue оперира 1 902 екрана в 212 кина по света, пише на сайта на компанията. Основните пазари, на които работи, включват Великобритания, Италия, Германия и Тайван.