Пътници от десетина държави няма да могат да пътуват с по-големи електронни устройства на борда на пътническите самолети за САЩ. Забраната, издадена от американските власти, ще влезе в сила от утре. Тя ще засегне гражданите на държави от Близкия изток и Северна Африка.
Причината за новите мерки е неуточнена терористична заплаха, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позова на източници от правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Очаква се новите правила да бъдат обявени официално от министерството на вътрешната сигурност днес. Те са били обмисляни, откакто правителството на САЩ научило за заплахата преди няколко седмици.

Забраната ще важи за дузина чуждестранни авиокомпании, летящи от 10 летища в 8 държави от Близкия изток и Северна Африка. Сред засегнатите въздушни превозвачи ще са такива, базирани в Йордания и Саудитска Арабия.
Други държави не бяха споменати. Американски авиокомпании не са засегнати от новите правила.

Забраната за носене в ръчния багаж ще важи за електронни устройства, по-големи от мобилни телефони, например лаптопи, таблети и видеокамери.

От министерството на вътрешната сигурност на САЩ отказаха коментар, като все пак обещаха да дадат информация, когато му дойде времето.

Служители на Конгреса разкриха, че министърът на вътрешната сигурност Джон Кели се е обадил през уикенда на законодатели, за да ги уведоми за плана.

Белият дом отказа коментар.

Йорданските кралски авиолинии съобщиха в Туитър, че техните пътници от утре няма да имат право да носят на борда на самолети, летящи за САЩ, повечето видове електронни устройства.

Мярката ще важи и за онези пасажери, които минават транзит през Канада.

Носенето на мобилни телефони и одобрени медицински устройства ще остане разрешено.

Саудитското правителство потвърди новите американски правила.