Руската православна църква прекъсна "дипломатическите си взаимоотношения" с Вартоломей I - духовният лидер на православните християни, който се намира в Истанбул. Причината за разкола е позволението му украинската църква да обяви независимост, съобщи БГНЕС.

Като вселенски патриарх от Вартоломей се очаква да ръководи молбата на Киев за прекратяване на духовните връзки с Москва, заради военния конфликт в източната част на Украйна.

Той изпрати двама свои представители в бившата съветска страна този месец, което разпали гнева на Русия.

Така ръководителите на Руската патриаршия решиха да прекратят връзките си базирания в Истанбул съперник по време на извънредна среща в петък.

"Вселенската патриаршия на Константинопол наруши каноничната територия на Московската патриаршия като изпрати екзарх в Киев", заяви митрополит Иларион, ръководител на международните дела на руската църква.

Той говори, след като Светия синод на руската църква реши, че повече няма да осъществява общи служби с патриарха на Константинопол и патриарх Кирил ще спре да споменава Вартоломей в молитвите си.

Руската православна църква повече няма да бъде част от епископалните асамблеи и всички други комисии и структури, в които участват представители на Вартоломей.

Ако от Вселенската патриаршия продължат със своите "неканонични дейности" връзките ще бъдат прекъснати изцяло.

"Пълната отговорност от тази схизма ще лежи върху патриарх Вартоломей и свещениците, които го подкрепят", се казва в изявление на руската патриаршия.

Руският патриарх Кирил, който е виждан като силен съюзник на президента на страната Владимир Путин иска да предотврати създаването на независима украинска църква.

Подобен ход може да доведе до сериозен удар върху авторитета на Руската православна църква в православния свят.

Въпреки че Вселенската патриаршия в Константинопол е най-старата православна църква, базираната в Москва Руска патриаршия е най-силна с най-голям брой поклонници.