САЩ и тяхната коалиция изпаднаха в сложна ситуация във връзка с Източна Гута край Дамаск. Отначало те настояваха Дамаск изобщо да прекрати всякаква военна дейност в района. Така обаче попаднаха под критики, че правят „защитен чадър” над терористите. Накрая бе постигнат компромис с Москва за 4-часови „хуманитарни коридори”. Отначало терористите саботираха начинанието, но после и те изгладняха,а имат и нужда от почивка и оръжие.
На 9 март БЛИЦ информира за първата група от 13 радикали, които напуснаха Източна Гута и бяха откарани в Идлиб.
 
През следващите дни обстановката се разви стремително. Вчера БЛИЦ информира, че анклавът е разбит на 3 части, като правителствената войска преговаря с жители на градовете Кафр Батма и Хамория, чиито старейшини са съгласни да се предадат.
 
На този фон дойде информацията, че са финализирани преговорите с около 600 джихадисти,които да напуснат бойното поле, като бъдат извозени само с лекото им оръжие, където поискат.
 
САЩ много искат Дамаск да има плътно до себе си 10 хиляди въоръжени противници на режима, но си дават сметка, че накрая те ще бъдат избити безславно, а сред тях са и техните протежета от „Свободната сирийска армия”.
 
За Русия вариантът също е обозначен с плюсове и минуси. От една страна ще освободят сигурната си плячка от капана, но от друга после ще имат преимущество при водене на политическите преговори, които рано или късно ще започнат.
 
Москва се опира на досегашната практика: обкръжените джихадисти от различни течения винаги се обединяват с цел да се защитят и оцелеят, но оставени в обръч като в Идлиб те се избиват безжалостно. Накрая Турция ще отсее своите протежета от „Свободната сирийска армия”, а над останалите, завити в бели савани, ще им припяват за последно ходжите.
 
Още едно допускане: Едва ли фанатиците от „Джейш ал-Ислам” ще се затичат да напускат укрепената Дума преди „Ахрар аш-Шам” от Хараста и „Файлак ар-Рахман” от градчето Ирбин. За „Армията на Исляма” е въпрос на чест да паднат в бой с неверниците.
 
Второто допускане също е съществено: Боеспособните сирийски поделения наброяват не повече от 30-40 хиляди души срещу 10 хиляди джихадисти в Източна Гута и поне 40 хиляди в Идлиб. (В страната има около 70-80 хиляди иранци и техни съюзници от Ливан, Афганистан и Ирак.) Боевете в Сирия едва ли ще спрат тази година.
 
Редакция БЛИЦ