Русия прекратява всички контакти със САЩ в рамките на меморандума за избягване на инциденти в сирийското въздушно пространство. Това обяви руското министерство на отбраната, цитирано от световните медии. Решението е взето, след като водената от САЩ коалиция свали сирийски изтребител до Ракка.

Министерството предупреди, че руската ракетна отбрана ще прихваща всеки самолет в района на операциите на руските Въздушно-космически сили в Сирия. Ведомството пояснява, че водената от САЩ коалиция не е използвала канала за предотвратяване на конфликт с Русия, за да се избегне инцидент по време на операцията в Ракка. Русия поиска щателно разследване на действията на американското командване.

Военното министерство определи атаката на Вашингтон като "цинична", разглеждайки я като "акт на военна агресия".

САЩ и Русия сключиха двустранен меморандум за разбирателство през октомври 2015 г. с цел безопасно провеждане на полети по време на бойни мисии над Сирия.

От руското отбранително ведомство разказаха и подробности за атаката на САЩ по самолета на ВВС на Сирия. По данни на ведомството, самолетът Су-22 е бил свален от изтребител 18А от състава на международната коалиция, водена от САЩ, с ракета клас "въздух-въздух". 

Отбелязва се, че самолетът е изпълнявал бойна задача по подкрепа на подразделенията на правителствените войски, водели настъпление против терористите от "Ислямска държава" в района на населения пункт Ер Расаф, разположен на около 40 километра югозападно от Ракка. 

От международната коалиция, оглавявана от САЩ, обаче са категорични, че Су-22 е бомбардирал позиции на сирийската опозиция, а не на терористите от ИДИЛ.  

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!