Ким Чен Ун покани папа Франциск да посети Северна Корея. Новината бе съобщена от пресслужбата на президентството на Южна Корея във връзка с предстоящата визита на Мун Дже Ин във Ватикана на 17 и 18 октомври. Предвидено е южнокорейският държавен глава да има аудиенция при папата, на която да предаде съобщението, че той би бил "горещо приветстван" в КНДР, съобщи Канал 3.

"По време на срещата с папа Франциск той ще предаде посланието на председателя Ким Чен Ун, че той би посрещнал сърдечно папата, ако посети Пхенян", заяви пред репортери говорителят на южнокорейският президент. 

Мун Дже Ин ще направи деветдневна обиколка на Европа от 13 до 21 октомври, която ще включва Франция, Италия, Дания и Ватикана.  

Мун Дже Ин се срещна с Ким Чен Ун три пъти през последната година, което е и безпрецедентно затопляне на отношенията между Южна и Северна Корея. По време на последната им лична среща - посещение в Пхенян през миналия месец – Мун Дже Ин беше придружен от южнокорейския архиепископ Хигинус Ким Хе Джонг.

Религиозната свобода е заложена в конституцията на Северна Корея, но всяка религиозна дейност е обект на изключително строги ограничения и напълно забранена извън разрешените от държавата институции.

В началото на ХХ век, преди разделянето на полуострова, Пхенян е регионален мисионерски център с множество църкви и процъфтяваща християнска общност, която му спечели титлата "Йерусалим на Изтока". Впоследствие, след идването на власт на Ким Ир Сен, вече починалият основател на Северна Корея и дядо на настоящия лидер, християнството започва да се възприема като заплаха и бившият севернокорейски лидер опитва да го изкорени чрез екзекуции и трудови лагери.