През 2016 г. култовият физик Стивън Хокинг заяви, че на човечеството му остават едва 1000 години. Наистина ли сме обречени или ни очаква бляскаво бъдеще? Eто какви прогнози правят от Obekti.bg. 

1. Хората ще живеят в продължение на 1000 години. 

Богатите отдавна инвестират своите милиони в изследвания, посветени на забавянето или пълното прекратяване на стареенето. След 1000 години медицинските инженери ще могат да създават лекарства срещу всичко, което кара тъканите ни да стареят. Инструментите за редактиране на гени вече са тук. Te имат потенциала да контролират нашите гени и да имунизират хората срещу която и да е болест. 

2. Ще се заселим на друга планета 

Единственият ни шанс да оцелеем след 1000 години е, ако се преместим на друга планета. Компанията SpaceX планира мисия, която да „помогне на човечеството да стане космическа цивилизация и могопланетен вид, изграждайки самоустойчив град на Марс“. Елън Мъск - нейният основател - се надява, че първият кораб от нея ще бъде изстрелян до 2022 г. През 2024 пък цели 4 апарата ще потеглят към Марс. 

3. Всички ще изглеждаме по един и същи начин 

В спекулативен експеримент на мисълта д-р Кван представя своята хипотеза, че в далечното бъдеще (след повече от 100 хил. години) хората ще развият по-голямо чело, по-големи ноздри, по-големи очи и по-пигментирана кожа. Учените вече работят по начини за редактиране на човешкия геном, така че родителите да могат да избират начина, по който децата им ще изглеждат.

4. Компютрите ще са супер бързи и интелигентни 

Само преди около 3 години суперкомпютър извърши най-точната симулация на човешкия мозък досега. След 1000 пък се очаква да се изравнят със сивото ни вещество и дори да изпреварят неговата изчислителна мощ.  

През новия век квантовите компютри ще бъдат полезни при разработването на по-ефективни лекарства, ще поставят по-точни диагнози, ще подобрят изследването на космоса и ще позволят на автомобилите да се движат автономно с лекота. В същото време квантовото изчисляване може да представлява реална заплаха за неприкосновеността на личния живот и сигурността на информацията. 

5. Хората ще станат киборги

Машините отдавна са способни да подобряват слуха и зрението на хората. В момента учени и инженери се занимават с разработката на бионични очи, които ще помогнат на слепите да виждат. След 1000 години сливането ни с технологиите ще бъде единственият ни шанс да се конкурираме с изкуствения интелект.  

Обединяването на нашето съзнание с компютрите ще доведе до образуването на супер мозък, който ще може да пресмята и най-сложните уравнения и да търси в интернет със силата на мисълта си.