Две германски корабни компании са уличени в доставяне през ноември 2017 г. на титанова руда за Крим, предаде радио Deutschlandfunk. Това са съдовете Missisippi и Callisto съответно на компаниите Hansa Heavy Lift от Хамбург и Heinz Corleis KG от Щад.
 
Корабите акостирали в пристанище на Кавказ и прехвърлили на руския товарен кораб „Нефтерудовоз-2” около 35 хил тона руда. След това руският кораб се отправил за Керченския пролив и оттам за пристанището Камиш-Бурун.
 
От компанията Hansa Heavy Lift заявили, че не са нарушили санкциите, тъй като не знаели, че крайният потребител е в Крим.
 
От германското Министерство на икономиката заявили, че следят ситуацията, но спазването на санкционния режим лежи на съвестта на компанията.
 
„Решението ще бъде взето от правоохранителните органи според резултатите от проверката. Ние не сме такъв орган” – уточнили от министерството.
 
Миналата година БЛИЦ проследи скандал с доставка на турбини Siemens в Крим. Тогава компанията също заявила, че не е знаела за реалния потребител.
 
През май тази година стана известно, че 7 холандски компании са съпричастни към доставката на тежка техника за строителство на Кримския мост. За заобикаляне на ограниченията те действали откъм руската страна.
 
Превод и редакция: БЛИЦ