Руският президент Владимир Путин каза днес, че предложената от западните страни проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН за санкции срещу Сирия заради предполагаемата употреба на химически оръжия е неуместна, предаде Ройтерс.
Съветът за сигурност ще гласува по-късно днес предложения от Франция, САЩ и Великобритания проект, който предвижда да се забрани доставката на хеликоптери на сирийското правителство и вписва в "черен писък" сирийски висши военни. Според Путин приемане на тази резолюция би подкопало преговорния процес.

Той даде да се разбере, че Русия няма да подкрепи никакви нови санкции срещу сирийското ръководство. Руският лидер говори на пресконференция в Бишкек - столицата на Киргизстан, след срещата там с президента Алмазбек Атамбаев. Руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков още в петък каза пред журналисти, че Москва ще наложи вето на проекторезолюцията. В работен документ, връчен на делегациите в Женева на сирийското правителство и на опозицията, специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура казва, че въпросите за борбата с тероризма и спазването на примирието трябва да бъдат обсъждани в Астана, предаде Ройтерс.

Необходимо е вниманието на преговорите в Женева да бъде съсредоточено върху три политически теми - приемане на нова конституция, произвеждане на избори под егидата на ООН и отчетност на властта, призовава Де Мистура. Под егидата на Русия, Турция и Иран в столицата на Казахстан се водят паралелни преговори за Сирия, които доведоха до укрепване на примирието, павирайки пътя за възобновяване на мирния процес в Женева след 10-месечно прекъсване, отбелязва Ройтерс.