Президентът на Русия Владимир Путин декларира преди изборите, че притежава стара лада, произведена през 2009 г., малък апартамент от 74 квадратни метра и заработва около 80 000 евро на година. Според декларацията му, в периода от 2011 до 2016 г. е спечелил малко повече от 550 000 евро.Както пише "24sata.hr", Путин на годишна база заработва два пъти по-малко от британската премиерка Тереза Мей.
 


Апартаментът, който е посочил, се намира в Санкт Петербург, притежава също така 230 акции от банка в същия град. Парите му били разпределени в 13 банкови сметки.Освен ладата, Путин има още волга от шейсетте години на миналия век.

Дори и само това да притежава, Путин пак ще се води богат, при положение, че средният руснак печели 4 500 евро годишно. "Доходите ми се състоят от месечната ми заплата, военна пенсия и отчисления от лихви и акции," твърди Путин.

Все пак финасовите експерти смятат, че Путин е много по-богат от това, което декларира, и неговото богатство се оценява на 200 милиарда евро.Британският експерт Бил Браудер каза за CNN, че за 14 години, през които е на власт, всички пари, които Русия е заработила и не са похарчени за построяване на училища, пътиша или болници, са в швейцарски сметки, фондове и акции.

Браудер твърди, че Путин сигурно има лада от 2009 г. и сигурно си я наглежда в гаража, но също така е сигурно, че тя не е единственото му превозно средство. Според британеца Путин притежава също така луксозна яхта и частен самолет, а има достъп до повече от 58 самолета и хеликоптери. Също така притежавал вила на Черно море и още 20 различни недвижими имоти за отдих из цяла Русия.

Превод: БЛИЦ