Руският президент Владимир Путин изрази съжаление за тенденцията да се подценява опасността от ядрена война. Президентът отбеляза, че Русия не търси предимство във въоръжаването, а се стреми да поддържа баланс. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на традиционната годишна пресконференция, посветена на свършеното през годината. На събитието присъстват близо 1700 журналисти от Русия и още няколко държави.

Руският лидер предупреди за тенденцията да се намалява прагът за използване на ядреното оръжие, което може да доведе до глобална катастрофа.

Путин все пак смята, че човечеството има достатъчно здрав разум да не допусне световна война.

Украйна е изпратила военнослужещите си към Керченския мост с надеждата, че те ще загинат. Той определи инцидента като „провокация“ от страна на управляващите в Киев и по-специално от страна на президента на Украйна Петро Порошенко.

Провокациите винаги са лошо нещо, предназначено да задълбочи ситуацията, разбира се, те имат избори, необходимо да бъдат повишени рейтингите на сегашното правителство. Това е в ущърб на интересите на народа. Рейтингът на Петър Олексеевич (т.е. Петро Порошенко) се подобри: той се премести от пето на второ място. Изпълни задачата си за сметка на интересите на страната“, коментира Путин.

Украйна остава наш важен търговски партньор. Оборотът в търговията през текущата година е нараснал. Но докато на власт в Киев се намират русофоби, тази ненормална ситуация ще продължава, независимо кой управлява в Кремъл“, заяви руският президент.

По отношение на икономиката президентът заяви, чв Русия трябва да стане петата по сила икономика в света. По думите му, от 2021 г. правителството планира ръст от три процента в икономиката. „Може да има колебания, но най-важното е да влезем в друга икономическа икономика“, поясни Путин.

Свидетели сме на разпадането на международната система за сдържане на въоръженията, предупреди руският президент. Путин припомни за решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), което принуждава Москва да подобри оръжията си. В резултат Русия спечели предимство, но е за поддържане на паритет, подчерта още лидерът на Кремъл.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!