Руският президент Владимир Путин съобщи, че групировката "Ислямска държава" е разгромена напълно и на двата бряга на река Ефрат в Сирия. "Преди два часа министърът на отбраната (Сергей Шойгу) докладва, че операциите на източния и на западния бряг на Ефрат са завършили с пълен разгром на терористите", каза пред журналисти държавният глава.

"Разбира се, на места все още може да има отделни огнища на съпротива, но като цяло бойната работа на този етап и на тази територия приключи. Приключи, повтарям, с победа и пълен разгром на терористите", подчерта Путин.
 
Президентът заяви, че оттук нататък участници в урегулирането на ситуацията в Сирия, сирийското правителство, страните в района и ООН, трябва заедно да преминат към следващия етап. Това ще рече политически процес, начало на политическия процес, създаване и провеждане - както се договорихме на тристранната среща в Сочи президентите на Русия, Иран и Турция - на Конгрес на народите на Сирия, каза Путин.
 
След това, според него, трябва да се пристъпи към изработването на нова конституция, а после - в зависимост от развитието на процеса - и към избори за президент и парламент.