Протестиращите в Скопие хвърлиха коктейл "Молотов" срещу сградата на парламента, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
Съгласно разпространената информация, бутилката е уцелила сградата, но не се е възпламенила. Съобщава се и за демонстранти, които хвърлят консерви срещу Събранието.

Протестът в столицата на югозападната ни съседка продължава, а участниците държат запалени факли и пеят патриотични песни. Чуват се скандирания "Македония" и "Македония на македонците", а присъстващите са категорични, че няма да позволят промяна на името на страната им. Има и закани, че Македония ще гори.

„Едно име имаме“ скандират около 1500 демонстранти в Скопие, предава македонското електронно издание МКД.

"Македония, Македония", викат около 1500 участници на протест тази вечер пред парламента на Република Македония. Събралите се граждани протестират срещу обявеното споразумение за промяна на конституционното име на Македония.

"Нашето име е нашата идентичност", "Едно име имаме - Македония", "Предците ни в гроба се въртят“, пише на лозунгите, които гражданите носят на протеста. Те също така искат оставката на правителството и викат "Бесилка, бесилка" при всяко споменаване на името на премиера Зоран Заев.

От „Християнското братство“ настояват Заев да бъде съден от народния съд, от този народ. "Този, който искаше да има референдум, е против Македония. Ние няма да позволим провеждането на референдум ", заявяват от „Християнското братство“ и дават подкрепата си на президента Георге Иванов, викайки името му. Не е известно кой е организаторът, през деня са изпратени призиви за участие чрез социални мрежи.

Сред събраните граждани няма нито един от видните опозиционни политици, пред сградата на Събранието има засилено полицейско присъствие. Протестът е в ход.Източник: "Фокус"