В състава на авиогрупировката, която е атакувала лоялните на сирийското правителство сили на 7 февруари в провинция Дейр ез Зор, е имало и американски стратегически бомбардировачи B-52. Това заяви на пресконференция днес шефът на Централното командване на ВВС на САЩ генерал-лейтенант Джефри Хариган, гласи съобщение на сайта на Пентагона, цитирано от осведомителните агенции.
 
Според него, атаката срещу позициите на съюзните на американците Свободна сирийска армия (ССА) е била предприета от някакви "враждебни сили"(той не разкрива подробности за тях), а действията на самолетите и безпилотниците на коалицията генералът окачестви като самозащита.
 
"На земята, нашите авионаводчици повече от три часа коригираха ударите на авиацията и артилерия", заяви  Хариган, добавяйки, че в операцията са взели участие изтребители-бомбардировачи F-15E, ударни  БПЛА MQ-9 Reaper, самолети за огнева поддръжка AC-130, хеликоптери Apache и бомбардировачи B-52.
 
"Когато враждебни сили обърнаха на запад и започнаха да отстъпват, ние прекратихме огъня", заяви военачалникът и добави, че руската страна е била  предупредена, че в района се увеличава грубировката на "някои сили" и че там има контингент на коалицията с отряди от ССА.
 
По различни данни в резултат в резултат на атаката са били убити и ранени от 40 до 60 бойци от сирийското опълчение, лоялно към властта в Дамаск и няколко руски наемници от "ЧВК Вагнер". Според "Комерсант" те са искали да завземат контролираните от кюрдите петролни и газови находища. Присъствието на руски наемници в зоната на сражението не бе потвърдено от руското военно ведомство и Кремъл "поради липса на информация".
 
Първоначално, в редица медии, предимно със соросоиден уклон по света и в България, се появиха непотвърдени от никого данни, че в това сражение били „избити поне 600 руски наемници”. Някои захранвани с грантове, бг коментатори обявиха дори началото на третата световна война и прозряха изхода ѝ.

CNN обаче публикува, както вече БЛИЦ информира, заснето от дрон видео на удара на 7 февруари, нанесен от коалицията на САЩ.

Групата независими следователи Conflict Intelligence Team (CIT) отбелязва, че на него се вижда поразяването на един танк Т-72 и една 122-мм гаубица М-30. Геолокация сочи, че това е станало около Хишам, където на 7 февруари са загинали и бойци от „ЧВК Вагнер”.

Според CIT, на която днес се позовават и руски опозиционни медии като „Дождь” и РБК, загиналите руснаци са четирими: Алексей Ладигин от Рязан, Станислав Матвеев и Игор Косотуров от Асбест и Владимир Логинов от Калининград. Съпредседателят на партия „Другая Россия” Александър Аверин е обявил освен това, че при удара в района на Хишам е загинал и национал-болшевикът Кирил Ананеев. 

"Интерфакс" тази вечер съобщи, че в Москва са се завърнали някои от ранените на 7 фефруари в Сирия руски наемници. "Комерсант" пък твърди, че загиналите са 11.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис засега като че ли сложи точка на коментарите по инцидента. "Това може да са били само няколко местни момчета, вършещи нещо. Не бих искал да му придавам значение на голяма атака", каза той.

Превод и редакция: БЛИЦ