ФБР затвори една от съоръженията на Националната соларна обсерватория (НСО) в Ню Мексико (САЩ) заради разследване, свързано със сигурността. Това породи вълна от слухове за дейността на учените, съобщава Space.com.

Работата на обсерваторията Sunspot Solar Observatory, разположена на връх в Сакраменто, както и близката поща беше спряна на 6 септември. Както пише вестникът, обектът е затворен, а на нейната територия по това време имаше агенти на ФБР.

Според представители на Университетската асоциация за астрономически изследвания (AURA), която притежава обсерваторията, това е временна мярка, а в бъдеще научната институция ще се отвори отново. В същото време те, подобно на Бюрото за разследвания, отказват да съобщят причините за евакуацията.

Поради липсата на информация в интернет, конспиративните теории се разпространиха, че астрономите са открили смъртоносна слънчева светлина или са влезли в контакт с извънземни. Директорът на обсерваторията Джеймс Макартър обаче отрече тези слухове и добави, че всички получени от изследователите данни ще бъдат публикувани в непроменена форма.

Друга популярна и по-правдоподобна (според Space.com.) версия на случилото се е разследване на шпионаж.

Превод: БЛИЦ