Земетресенията в България и Италия продължават да вървят в пакет. Точно 24 минути след като Пернишкият разлом днес усети 3.3 по Рихтер, на свой ред се разлюля и Северна Италия.
Епицентърът на земетресението отново е в северния регион Емилия-Романя. Според института в Потсдам магнитудът е бил 4.3 по скалата на Рихтер. Засега няма информация за жертви и разрушения.

Земетресенията в България и Италия вървят паралелно от началото на миналата седмица, когато в рамките на няколко часа Северна Италия регистрира 6.1 по Рихтер, а Западна България - 5.8. Подобна бе и ситуацията вчера. Тогава италианците регистрираха мощно земетресение малко след като земята се люля и в България.

Учените от БАН отричат категорично каквато и да е връзка, но учените от Потсдам са на противоположно мнение. Тяхната версия бе публикувана наскоро във вестник "Зюддойче Цайтунг". Според германските учени трусовете са били по дължината на една и съща граница между тектоничните плочи. Степен XXL се дава от Европейския сеизмологичен информационен център "Геофон" на всички трусове с магнитуд над 5-а степен в Европа и над 5,5 извън Европа.

Цялата североизточна част на Средиземноморието от Италия до Турция е застрашена от земетресения, тъй като на това място се припокриват африканската и евроазиатската земни плочи. Всяка година Африка напира с по няколко милиметра на север, Европа обаче не се отдръпва. Земетресението в България е раздвижило само един тънък слой от земната кора и е сравнително слабо, отчитат експертите от Геофизическия институт в Потсдам.

София е разположена еднозначно върху евроазиатската плоча, поради което механизмът на трусовете е по-различен от този в Италия. Освободеното напрежение се е натрупало от приплъзването на една част от земната кора под друга, а фундаментът се е разширил. /БЛИЦ