Съдът в Милано, Италия, осъди бившия министър-председател Силвио Берлускони на 4 години затвор за укриване на данъци, предаде “Ройтерс”.
Берлускони беше обвиняем, че изкуствено е надувал цените на правата за разпространение на филми, закупувани от фирми-фантоми, собственост на медийния магнат, които били препродавани на Медиасет. По този начин компанията е укривала незаконните приходи в чужбина и е декларирала много по-малко данъци за плащане в Италия.

Процесът срещу бившия премиер продължи около 6 години. Той има възможност да обжалва решението. „Аз съм уверен, че ще бъда оправдан по това обвинение, което е изцяло отвъд границите на реалността”, коментира Берлускони.

Той е обвиняем пред съда в Милано по още 2 дела – аферата „Милс”, където е разследван за подкупване на свидетели и прочутата афера „Рубигейт”, за секс с непълнолетна по време на скандални партита, организирани във вилата му, докато е бил премиер на Италия. Прокуратурата в Милано поиска Берлускони да бъде изправен пред съда по друго дело за телефонни подслушвания на политици от левицата в Италия. /БЛИЦ