Най-голяма опасност за сигурността на САЩ представлява йеменският терорист Ануар ал-Авлаки, е заявил шефът на Националния контратерористичен център на САЩ (National Counterrorism Center - NCTC) Майкъл Лайтър, съобщи Agence France Presse. По този начин бин Ладен вече не е „терорист №1”, но продължава да е сред 10-те най-издирвани терористи от ФБР.
Говорейки в американския Конгрес, Лайтър разказал, че възглавяваното от Осама бин Ладен разклонение на „Ал Кайда” в Пакистан е съществено отслабено от атаките на американската армия и на първо място от атаките на безпилотните самолети. Bloomberg цитира Лайтър, че сега пакистанската клетка на терористичната мрежа е най-слаба през последните 10 години.

Майкъл Лайтър отбелязал, че Ануар ал-Авлаки и йеменската „Ал Кайда” представляват заплаха, защото са способни да вербоват хора включително и на територията на САЩ. Шефът на NCTC признал успехите на ал-Авлаки в „иновациите, които усложняват нашата работа”. Той обърнал внимание, че 39-годишният лидер на йеменските терористи владее английски и умело използва възможностите на интернет за пропаганда на своите идеи. „Той говори директно с тези, които живеят тук” – добавил Лайтер.

Лидерът на терористичната клетка в САЩ Даниъл Бойд е бил арестуван и на 9 февруари е признал подготовката на атентат. Според BBC News от 2009 година над 60 граждани на САЩ са били обвинени или осъдени по дела за извършени или подготвени терористични актове.

БЛИЦ