Специалният пратеник на ООН за Ирак Ян Кубис заяви, че е загрижен относно ръста на отмъщенията в Мосул срещу цивилни, чиито роднини са били терористи на „Ислямска държава“, предаде Voice of America, цитиран от "Фокус".
„Наблюдава се ръст на подкрепата към колективните наказания срещу семействата, които се смятат за свързани с „Ислямска държава“, заяви Кубис. Той добави, че иракчаните, за които се смята, че имат връзки с терористите, са станали жертва на „гонения, конфискуване на имущества и прочее мерки на възмездие“. Той призова иракския министър-председател Хайдер ал Абади да предприеме „спешни мерки“, за да спре нападенията, посочвайки, че действия срещу цивилни без доказателства нарушават конституцията на Ирак и неговите задължения според международното право. 

Кубис също така предупреди Съвета за сигурност на ООН, че бъдещето на Мосул е „наистина голямо предизвикателство“ и добави, че правителството ще трябва да извърши много работа, за да превърне военната победа в града в стабилност. Той постави ударение върху върховенството на закона и развитието като необходими за това.