Най-малко петима души бяха убити при терористичната атака в шведската столица Стокхолм, при която откраднат камион прегази тълпа хора на главна улица в града. Според някои данни, трима души са изскочили от кабината на камиона и са започнали да стрелят.
От полицията заявиха, че камионът е прегазил хората на улицата пред търговски център. Стотици души са бягали за живота си, след като камионът се е забил в ъгъла на сграда. Били са чути и изстрели. Шофьорът, който по разказите на очевидци е носил маска тип качулка, най-вероятно е задържан. Впоследствие бе съобщена информация за най-малко двама задържани. 
 
Бе съобщено за изстрели и на второ място в града. Според някои източници, въоръжени мъже са били видени да тичат из Централната железопътна гара на Стокхолм и да стрелят. Двама души са били намушкани. Полицията е блокирала гарата.  

Репортер на Шведското радио заяви, че най-малко петима души са убити. Установено е, че камионът е откраднат от пивоварната Spendrups. Атентатът е извършен пред мол Аленс на главната улица Кларабергсгатан (Klarabergsgatan).
 
Премиерът на Швеция Стефан Льофвен потвърди, че инцидентът е терористична атака. Също така, по думите му, има най-малко един задържан.
 
На мястото на инцидента са разположени тежко въоръжени полицаи.  От полицията също потвърдиха, че това е терористичен инцидент.
 
„По време на доставка до ресторант „Калиенте” някой е скочил в кабината на шофьора и е подкарал камиона, докато шофьорът го е разтоварвал”, каза говорителят на пивоварната Мартен Лит.
 
Очевидци разказаха, че са видели „сам мъж да си слага маска тип качулка на главата, след което да прегазва хората с камиона”.
 
Очевидката Анна разказа: „Видях как стотици хора бягат за живота си. Започнах да бягам и аз”. Очевидецът Ян Гранрот е бил в магазин за обувки, когато е чул хора да пищят. Той разказа пред изданието Aftonbladet: „Бяхме в магазин за обувки и хората започнаха да крещят. Погледнах какво се случва навън и видях голям камион как се удря в стената”.

Към момента движението на метрото в града е преустановено. По молба на службите, преустановено е и движението на влаковете към и от Стокхолм.

Журналист от Aftonbladet заяви, че полицията е извадила пистолетите си, но все още не е ясно какво е станало.

Шокиран очевидец пред Swedish Television News, че е видял двама души да лежат на земята, след като камионът е преминал през тълпа пешеходци. „Разхождахме се и видяхме двама души да лежат на земята. След това камионът продължи по Drottninggatan, след това не видяхме какво се случва”, каза очевидецът.

Друг свидетел на инцидента е описал случващото се като „хаос”.  

руг очевидец заяви пред Aftonbladet: “Разхождах се по главната улица. Изведнъж изскочи камион, който бе извън контрол. Не видях кой го кара. Видях най-малко двама сгазени. Побягнах колкото сили имам".  

чевидец разказа пред агенция TT, че медици оказват помощ на пострадалите на мястото на инцидента. „Видях тела, покрити с одеяла. Целите тела бяха покрити”, каза още той. 

Превод и редакция: БЛИЦ