Аварията в атомната централа в японската префектура Фукушима отпреди седем години е довела до увеличено съдържание на радиоактивни частици в калифорнийско вино, съобщава в. „Ню Йорк таймс”.

Изданието цитира изследване на френски специалисти от Националния център за научни изследвания.

Екипът анализирал съдържанието на калифорнийски червени и розови вина, произведени от реколтите 2009-2012 година. Учените използвали метода на нискофоновата гама-спектрометрия, с който измерили количеството на радиоактивни частици.

Във вино, произведено след 2011 г., били открити високи нива на цезий-137. Това е техногенен изотоп, който се образува при делене на ядрата в атомните реактори. 

Френските учени изтъкват, че тези радиоактивни нива не са опасни за здравето. Концентрацията във виното била много ниска, малко надвишаваща естествената радиация на околната среда.