Изконната мечта на американците, изразена в десетките катастрофични филми – да видят най-големия си град разрушен от стихийно бедствие, най-после се сбъдна. Тази сутрин градът, за който Франк Синатра пееше, че никога не спи, изглеждаше като че през него са преминали “Смъртоносен сблъсък”, “2012”, “Денят на независимостта” и “Ловци на духове” – едно и две.
До този момент властите са отчели 18 загинали и 20 пожара, но отсега е ясно, че това число ще нараства. Улици, превърнати в реки, наводнени подлези, автомобили и дори малки кораби, качени на покривите на сгради – това може да се види днес в един от центровете на света. За всичко това бе отговорен ураганът с иначе милото име Санди. 

Той стовари 4-метрова стена от морска вода в долната част на Манхатън, предизвика евакуации, пълен колапс на транспорта, спиране на две АЕЦ, пожари в наводнени къщи и прекъсване на кампанията за президентските избори.

Барак Обама обяви състояние на "голямо бедствие" за Ню Йорк, Лонг Айлънд и Ню Джърси. По начални изчисления щетите от бедствието ще надхвърлят 20 млрд. долара, което ще го направи едно от най-скъпоструващите в историята на страната.

108-годишното нюйоркско метро ще може да заработи отново най-рано след пет дни. Фондовата борса на Уолстрийт ще бъде отворена в 9.30 ч. местно време, но училищата ще останат затворени.

Международните летища "Джон Ф. Кенеди" и "Нюарк" в Ню Джърси ще възобновят работа при ограничен режим на полетите, а "Ла Гуардия" остава затворено. При нормални условия те обслужват средно по 300 000 пътници на ден.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг коментира, че е видял сцени на отчаяние, напомнящи края на Втората световна война.

Очаквайте още подробности в БЛИЦ