Иракски войски са започнали операции за отвоюването на контролирани от кюрдите позиции в оспорваната провинция Киркук.  "Иракските въоръжени сили напредват за отвоюването на военните си позиции, завзети по време на събитията от юни 2014 г.", изтъкнал иракски генерал, който е пожелал да остане анонимен, предаде АФП.

Напрежението в района се повиши след референдума за независимост, който се проведе в Иракски Кюрдистан през миналия месец.  През 2014 г, когато "Ислямска държава" превзе районите северно и западно от Багдад, много подразделения на иракската армия се разпаднаха и кюрдските сили пешмерга нахлуха в освободени от тях райони, включително в богатия на петрол Киркук. Сега те са готови за упорита отбрана.

Автономният Иракски Кюрдистан разполага с най-малко 6000 кюрдски бойци пешмерга в района на богатия на петрол град Киркук. Това обяви вицепрезидентът на Кюрдистан Косрат Расул, цитиран от местни медии след информациите за започналата атака на превителствените сили.

"Налице са заплахи от иракската армия, която разположи сили близо до Киркук, предполага се за атакуване на Киркук. Но аз не смятам, че ще им бъде лесно да го сторят", изтъкна Расул, който е командир ветеран на кюрдските сили пешмерга.

Десетки хиляди кюрдски бойци вече са разположени в района на Киркук, който официално не е част от Иракски Кюрдистан, но от години е контролиран от кюрдските сили. Иракските власти обаче също имат териториални претенции към богатия на петрол район, откъдето идва и основният конфликт.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ