Русия настоява за обяснения в най-близко бъдеще от британските власти по делото за отравянето на Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Това каза днес пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

"Очакваме час по-скоро обясненията на Лондон за случилото се и как те възнамеряват да се измъкнат от тази ситуация", каза Рябков. Той добави, че "бурната реакция" на Чехия и Швеция не отменя факта, че те имат възможност за разработка на вещество от типа "Новичок" (новак), с каквото бяха отровени Скрипал и дъщеря му Юлия. Руският висш дипломат обвини Великобритания, че иска да използва Организацията за забрана на химическите оръжия да подкрепи обвиненията към Русия, че е замесена в покушението в Солсбъри на 4 март.

Според Сергей Рябков неверните твърдения, че правителствените сили в Сирия използват химическо оръжие ще продължават и занапред, особено след военните успехи на режима срещу бунтовниците в Източна Гута. Рябков призова САЩ категорично да се откажат да нанасят удари по сирийските правителствени сили и Дамаск, тъй като това би било "акт на агресия срещу суверенна държава".

Припомняме, че по-рано Леонид Ринк, който е бил част от екипа, разработил нервнопаралитичното вещество „Новичок“ заяви, че Русия не може да стои зад отравянето, защото шпионинът и дъщеря му са още живи. „Това означава, че или не е било използвано веществото „Новичок“, или е зле направена версия на сместа“, заяви професорът.

В същото време пък изгонените от руското посолство дипломати започнаха да напускат дипломатическата сграда със семействата и багажа си. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!