Гмуркачите, изучващи предмета с формата на НЛО, открит в Балтийско море, смятат, че находката може да е нацистко съоръжение, изгубено под водата в края на Втората световна война. Сканиране със сонар показало, че нещото може да е база за оръжие срещу подводници, съобщава вестник “Дейли Мейл”.
Оръжието е било построено с мрежа от кабели, служеща за разстройването на радара на подводницата, карайки я да катастрофира – по подобие на крайбрежния фар, който може да подведе корабите да се ударят в скали.

Бившият шведски морски офицер и експерт по Втората световна война Андерс Аутелус разкри, че съоръжението може да е създадено с целта да пречи на маневрите на руските и британските подводници в района. Голямата железобетонна структура може да се окаже едно от най-важните исторически находки през последните години.

“Районът е бил жизненоважен за германската военна машина, защото по-голямата част от лагерите за танковете и камионите са идвали оттам. Без тях германската армия просто би спряла на едно място”, доибавя експертът. /БЛИЦ