Съвсем до неотдавна Сирийската армия се отличаваше с хронични „болежки” като слаби флангове и липса на необходимото осигуряване на сигурността на тиловите комуникации. Тези пропуски на сирийските командири довеждаха до повишена уязвимост на правителствените войски и те често предавали позициите си, твърди Newinform.com.
В последно време обаче се наблюдава, че силите на Асад все по-често сами обкръжават противника и го вкарват в „чували”. Според експерти, именно новата тактика позволява на сирийците да обкръжават противника, което обяснява стремителното освобождаване на значителни територии от страната.
 
Според изказване на експерта Александър Перенджиев от Руския икономически университет „Г. Плеханов” пред агенция ФАН, причина за новата тактика станала именно продуктивната работа на руските военни съветници, които научили сирийците да разсичат и обкръжават противника.
 
По мнението на Перенджиев, именно руските съветници успели да научат сирийците ефективно да действат в условията на пустинята, спомогнали да организират линиите за снабдяване на войските и ефективната им ротация.
 
В резултат сирийската армия започна да демонстрира ново равнище на провеждане на бойни операции, което се наблюдава примерно у войските на Асад в Южна Сирия.
 
Превод и редакция: БЛИЦ