Руски подразделения от силите за специални операции вече се намират на левия бряг на река Ефрат, водят бойни действия, коригират огъня на артилерията и посочват цели за авиацията, блокирайки приближаването на подкрепления за ИД на източния бряг на Ефрат. Това пише военният анализатор на Газета.Ru Михаил Ходорьонок.
Американците обаче също решили да овладеят зоната източно от Ефрат. За тази цел контролираните от тях части и подразделения на СДС (Сирийски демократични сили, основно комплектовани от кюрди) предприели настъпление в това направление.
 
„Руските военни ясно казаха на американците, че 30-километровата зона около Дейр ез-Зор е безпилотна за тях. Освен това им очертали 30-километрова полоса покрай левия бряг на Ефрат и я продължили до границата с Ирак, като забранили в този район действия на американски военни и контролирани от тях сили” – пише Газета.Ru.
 
Отрядите на СДС все пак тръгнали в южно направление. По тях от страна на проправителствените сили е открит предупредителен огън на около 6 км от предните колони на СДС.
 
СДС незабавно изтеглили своите войски от тази зона. Първо, това е сирийска територия, а второ, там действат руски сили за специални операции и американските удари по тези територии могат да създадат заплаха за сигурността на руските военнослужещи.
 
Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!