Използваният химически агент новичок срещу Сергей и Юлия Скрипал е бил бомба със закъснител, тъй като е бил подготвен да започне да действа четири часа по-късно, за да може нападателите да напуснат Великобритания, пише Mail of Sunday. Източниците са подчертали, че химикалът е бил така изготвен, че агентите да успеят да избягат. Според източниците руснаците са разработили по-малко отровен новичок, който може да влезе в човешкото тяло през кожата. Обикновено химическият агент е във формата на газ, който убива жертвите за минути.

Вестникът пише, че новичокът е бил произведен във формата на бял гел без миризма, който е бил сложен на входната брава на жилището на Скрипал. Руските агенти следили Сергей Скрипал в продължение на няколко седмици и решили да извършат нападението в неделя, 4 март, за да избегнат инцидентно докосване на отровата от пощальони. Всяко докосване на дръжката на вратата от друг човек преди Скрипал е щяло да принуди агентите отново да поемат риск и да сложат повторно гел на бравата, пише "Мейл он съндей".

Изданието пише още, че случайно лекарите, обучени да лекуват отравяне с химически оръжия, са били на работа в болницата в Солсбъри.

По-рано тази седмица беше съобщено, че двамата отровени са в стабилно състояние и са контактни. 

Британските медии съобщават, че Сергей и Юлия Скрипал са разкрили информация пред полицията и службите, която може до доведе до установяване на виновниците.

Двамата са били лекувани с атропин и други медикаменти, одобрени от учените в лабораторията "Портън даун".

Припомняме, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с химически агент новичок на 4 март в английския град Солсбъри. Великобритания обвинява Русия, която пък отрича.