НАТО заклейми новия мост, свързващ континентална Русия с окупирания от Москва Крим, обявявайки го за "още едно нарушение" на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщава "Франс прес". Северноатлантическият алианс повтори осъдителната позиция на Европейския мост за моста, по който вчера руският президент Владимир Путин подкара камион "Камаз".

"НАТО осъжда строителството на Русия и частичното отваряне на моста в Керченския проток между Русия и Крим", подчерта говорителят на НАТО.

"Крим е част от Украйна и този мост представлява поредно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", допълват от алианса.

Мостът, който ограничава морския трафик до украинските пристанище в Азовско море, е "нарушение на навигационните ѝ права в нейните териториални води", изтъкват още от НАТО. 

"Русия продължава да демонстрира очевидно незачитане на международното право", подчертават от алианса, добавяйки, че НАТО няма да признае анексирането на Крим, извършено от Русия през 2014 г.

Руската държавна телевизия показа Путин облечен в дънки и ежедневно леко яке, седейки зад волана на строителен камион, за да се движи през моста и официално да го открие.

29-членният западен военен алианс се опитва да провежда двойна политика към Кремъл за отбрана и възпиране с предложение за диалог.

Напрежението между НАТО и Русия е на равнища, които не са наблюдавани от Студената война, включително и заради подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в конфликта в Източна Украйна.